Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Koopgids: schommel Banner
Geschreven door Luuk

Koopgids: schommel

Voor veel kinderen is er niets leuker dan lekker heen en weer zwieren op een schommel. Schommels zijn vaak de speeltoestellen die het meest bezet zijn op het schoolplein of in de speeltuin. Daarnaast kun je kinderen eigenlijk ook geen groter plezier doen dan door een schommel in de achtertuin te plaatsen – eventueel als onderdeel van een speeltoren. Overweeg jij om een schommel te kopen voor jouw zoon of dochter? Dan zijn er verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Wij geven je in dit artikel graag een indicatie waar je allemaal op kunt letten bij de aanschaf van een schommel. Lees dus direct verder!

Snel naar:


Wat maakt schommelen zo leuk?

Als ouder zijnde vraag je jezelf wellicht wel eens af waarom kinderen zo graag op een schommel willen zitten. Voor een kind biedt dit speelobject namelijk heel veel speelplezier en daarom is het eigenlijk onmisbaar in tuinen. Hieronder zetten wij kort de redenen op een rijtje waarom kinderen zo graag willen schommelen in hun vrije tijd:

  • Je gaat met je voetjes van de vloer en komt ermee de lucht in, wat voelt als een wereld die opengaat voor jouw kleine. Zo hoog komt ‘ie normaal gesproken nooit, bovendien is er niemand die hem of haar kan stoppen. Wat een vrijheid!
  • Het is avontuurlijk, omdat de schommel in hoge snelheid van voor naar achter vliegt en ook nog eens de lucht in gaat.
  • Schommelen is enorm ontspannend. De wind vliegt door de haren, mogelijk staat er een lekker zonnetje; heerlijk rustgevend. Je kind hoeft nergens aan te denken, het is enkel een kwestie van op en neer slingeren.
  • Eventjes op en neer schommelen helpt kinderen om hun evenwichtsorgaan beter te ontwikkelen. Daarnaast helpt het om zintuigelijke informatie te verwerken, omdat de ogen van schommelaars veel verschillende indrukken in korte tijd opdoen en dus getraind worden.

Wil je meer weten over de voordelen van buitenspelen, wat het zo leuk maakt en hoe je het veilig voor kinderen houdt? Lees dan ons artikel ‘Buitenspelen in je achtertuin’ eens door.


Voor welke leeftijden is een schommel geschikt?

Sommige ouders zijn vrij voorzichtig met hun kind en willen hem of haar dan ook niet te vroeg op een schommel zetten. Ze zijn bang dat hun zoon of dochter er vanaf valt en dat dit pijntjes of verwondingen oplevert. Toch is deze angst nergens voor nodig, want een schommel is eigenlijk superveilig! Zelfs voor de wat jongere kinderen zijn er nauwelijks risico’s. Sterker nog: er bestaan zelfs speciale babyschommels voor de allerkleinsten. Je kunt jouw baby al op een dergelijke schommel zetten als hij of zij pas enkele maanden (+/- 6 maanden) oud is. De heen en weer slingerende beweging doet hem of haar namelijk denken aan de tijd in de baarmoeder en zorgt daarom voor een kalmerend gevoel. Doordat een babyschommel over extra stevige bevestiging beschikt én diep genoeg is, hoef je bovendien niet bang te zijn dat je baby gevaar loopt.

Nu we weten dat zelfs jonge baby’s al in een schommel kunnen zitten, valt te stellen dat schommels geschikt zijn voor kinderen van uiteenlopende leeftijden. Ook peuters, kleuters en schoolgaande kinderen beleven zorgeloos urenlang plezier aan het heen en weer slingeren. Wat je wellicht nog niet wist, is dat schommelen ook voor volwassenen diverse voordelen biedt. Het kalmeert je namelijk, is goed voor je bloeddruk en helpt je jouw concentratie te verbeteren. Ook niet onbelangrijk; schommelen is leuk om te doen en zorgt er daarmee voor dat jouw humeur verbetert. Steeds meer volwassenen ontdekken deze positieve factoren en het is dan ook niet voor niets dat steeds meer ouders op de schommel van hun kind klimmen. Dit is dus ook heel normaal om te doen!

Een kind vliegt hoog in de lucht op zijn schommel
De voetjes van de vloer, hoog de lucht in zwieren; schommelen is een avontuur op zich!
 

Van welk materiaal moet jouw schommel gemaakt zijn?

Wanneer je ervoor kiest om een schommel in je tuin te plaatsen, heb je verschillende opties op het gebied van materiaal. Dit geldt zowel voor het zitvlak als voor het frame. Op het schommelzitje komen we later nog terug, voor nu focussen we ons op het type frame. Hierbij heb je in principe de keuze tussen staal en hout. Beide materiaalsoorten hebben hun eigen voordelen, die we in onderstaande tabel voor je op een rijtje hebben gezet:

Materiaal Voor- en nadelen
Stalen schommelframe
  • Vaak voordeliger
  • Robuust en gaat lang mee
  • Normaliter weinig onderhoud gevraagd
  • Kans op roesten
  • Frame wordt mogelijk erg heet als er volle zon op staat
Houten schommelframe
  • Duurzaam
  • Natuurlijk en daarom geschikt om in bijna ieder type tuin te plaatsen
  • Mogelijkheden om aan te passen/uit te breiden
  • Meestal wat duurder dan staal
  • Moet regelmatig behandeld worden

Omdat je kindje groeit, verschilt de ideale afstemming van de schommel voor hem of haar ook in de loop der jaren. Een simpel peuterzitje is misschien al snel te klein voor jouw zoon of dochter en het is in dat geval noodzakelijk om het zitje te vervangen. Een groter schommelzitje is dan een oplossing, of wellicht is het interessant om een voetschommel of andere variant aan te schaffen. Het kan ook zomaar dat jouw kleine liever een trapeze of ringen wil om te klimmen en te slingeren. Of wat dacht je ervan om de schommel uit te breiden met een speelhuisje, bijvoorbeeld met een touwladder eraan? Met dit soort toevoegingen groeit de schommel met jouw kindje mee! Als je dit voor ogen hebt, is een houten frame – bijvoorbeeld van betrouwbaar Douglas hout – dus eerder aan te raden.

 

Welke soorten schommelzitjes bestaan er?

Het zitvlak is voor jouw kind het belangrijkste gedeelte van de schommel. Schommelzitjes worden gemaakt van verschillende soorten materialen. Hierbij zijn houten en kunststof zitjes het meest populair, maak er zijn ook zitvlakken die gemaakt zijn van polyetheen, polyester en vele andere materialen op de markt.

Bij iedere leeftijd hoort een andere mate van veiligheid, zo ook als we naar het schommelzitje kijken. We hebben de babyschommel met extra beveiliging al behandeld, dus nu ligt de focus op schommelzitjes voor iets oudere kinderen. Hierbij is een standaard rechthoekig zitje erg populair, omdat deze lekker zit en je kind zich aan beide kanten kan vasthouden aan een touw. Daarnaast zijn ook schotelschommels in trek. De voornaamste reden hiervoor is dat je hierop zowel kunt staan als zitten. Een derde variant die we graag willen uitlichten is de schommel met net, ook wel nestschommel genoemd. Dit is een schommel waarbij het zitvlak gemaakt is van dik, aan elkaar gemaakt touw met de uitstraling van een net. Het is zeer stevig en kinderen kunnen er in veel verschillende posities op zitten/liggen.

Kinderen schommelen ook graag samen. Diverse spelers op de schommelmarkt spelen hier al op in door duoschommels aan te bieden, zodat jouw kleine samen met een vriendje, broertje of zusje kan schommelen. Tevens zijn sommige nestschommels groot genoeg voor meerdere personen, al is het altijd raadzaam om vooraf even te checken met hoeveel gewicht de nestschommel maximaal belast kan worden.

Een kindje met een mutsje op zit in een nestschommel
Een nestschommel is stevig en je kunt er op vele manieren in zitten en liggen.
 

Welke ondergrond is gewenst onder een schommel?

Hoewel er al genoeg is gezegd over veiligheid en de bevestiging van de schommel, is er natuurlijk altijd het risico dat een kind onverhoopt van de schommel af valt. Gelukkig gaat het hier in principe nooit om een val van hele grote hoogte, maar toch kan het wel degelijk pijn doen bij jouw zoon of dochter. Het is daarom van groot belang dat de ondergrond waarboven de schommel hangt valdempend is.

Er zijn verschillende soorten ondergronden geschikt om te zorgen dat de val van jouw kind zo pijnloos mogelijk is. Beton en steentjes zijn sowieso afraders, maar wat zijn dan wél geschikte ondergronden? Voor schommels met valhoogte van minder dan anderhalve meter is gras of zand prima. Is deze hoogte minder dan twee meter? Dan kunnen boomschors of houtsnippers ook gebruikt worden. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om rubberen tegels aan te leggen in je tuin. Hierbij maakt het per valhoogte nogal wat uit hoe dik de tegels zijn. Ga daarom eerst in gesprek met een expert voor advies over geschikte rubberen tegels.
 

Zelf een schommel maken en plaatsen

Overweeg je om helemaal zelf een schommel neer te zetten in jouw tuin? Voor de echter doe-het-zelver is dit zeker geen mission impossible, maar je moet wel rekening houden met het een en ander. Stap één is om te kijken naar de ruimte, want een schommel neemt aardig wat plaats in. Je moet immers niet alleen een frame kunnen plaatsen, maar ook de volledige ruimte om de schommel heen vrijhouden. Als je kind erop zit, moet er niets zijn waar hij of zij tegenaan kan komen. Zoek dus vooral een plekje waar geen boom, hekje, speeltoestel of ander object in de slingerzone is, want dit kan de nodige problemen met zich meebrengen.

Stabilisering van het frame

Om te zorgen dat het frame niet verplaatst of aan stabiliteit verliest, heb je twee opties. Een van deze twee is het ingraven van de poten. Wanneer je deze diep genoeg ingraaft (geschat wordt ongeveer één meter), staat het toestel stabiel. Eventueel kun je er nog wat beton bij doen, maar dit is niet per se noodzakelijk. Een andere optie is om het frame te verankeren. Door speciale grondankers in de grond te boren en deze vervolgens vast te maken aan de schommelpoten, is het hele toestel compleet vastgenageld aan de grond (letterlijk).

Een schommel waar kinderen op zitten terwijl hun moeder ze aanduwt
Schommelen is leuk voor kinderen van alle leeftijden, van baby's tot schoolgaande kinderen. 
 

Stappenplan schommel kopen

We hebben je geprobeerd van zoveel mogelijk informatie te voorzien om met succes op zoek te gaan naar de ideale schommel voor in jouw tuin. Om de zoektocht gemakkelijk te maken, vind je hieronder een handig stappenplan dat jou op weg helpt:

  1. Bekijk of er voldoende ruimte is voor een schommel in je tuin en bereken ook zeker hoeveel ruimte er precies is.
  2. Bepaal of je een standaardschommel wilt of juist eentje die je kunt aanpassen en uitbreiden, zodat de schommel meegroeit met je kind.
  3. Zoek een schommel uit die past bij de leeftijd van jouw kleine.
  4. Kies voor een comfortabel en veilig schommelzitje dat past bij jouw kind.
  5. Zorg voor een veilige, valdempende ondergrond.
  6. Bedenk of je het liefst zelf de schommel wilt monteren of dat je dit liever aan een professional overlaat.
     

Alles op een rijtje over schommels

Je weet nu een hoop meer over schommels. Van welke varianten je zoal kunt kopen tot hoe je ze bevestigt in je tuin; het is allemaal voorbijgekomen in deze koopgids. Graag zetten we alles nog één keer op een rijtje voor je:

  • Schommelen is leuk voor kinderen vanwege het avontuur: ze gaan hoog de lucht in met een flinke snelheid. Verder biedt het ontspanning en heeft het een positieve invloed op het evenwichtsorgaan.
  • Kinderen van alle leeftijden genieten van schommelen, zelfs baby’s van enkele maanden kunnen probleemloos in een schommel geplaatst worden. Zelfs steeds meer volwassenen zitten graag op de schommel, omdat ze er rustig van worden en de concentratie én het humeur ervan verbetert.
  • Het frame van een schommel is gemaakt van hout of staal. Hout is duurzaam, natuurlijk en je kunt het aanpassen of uitbreiden met accessoires, terwijl staal goedkoper is, lang meegaat en weinig onderhoud vergt.
  • Op het gebied van schommelzitjes kun je kiezen voor een zitje speciaal voor baby’s, maar uiteraard ook voor standaard rechthoekige zitjes. Daarnaast bestaan er ook varianten als schotelschommels, nestschommels en zelfs duoschommels.
  • Om het risico op pijntjes en verwondingen te minimaliseren, is een goede, valdempende ondergrond gewenst. Kies daarom voor gras, zand, boomschors, houtsnippers of rubberen tegels. Welk van deze ondergronden je het best neemt, hangt voornamelijk af van de valhoogte.
  • Het is zeker niet moeilijk om zelf een schommel te maken. Zorg wel dat je voldoende ruimte in je tuin hebt en dat je het frame goed stabiliseert door hem in te graven of te verankeren met grondhaken.
     

Heb je na het lezen van deze informatie over schommels nog vragen of behoefte aan advies over een specifiek product? Wij helpen je graag! Neem daarom gerust contact op met onze klantenservice of start een live chat via de website. Ben je toch op zoek naar een speeltoestel met alles erop en eraan? Lees dan onze tips voor het kopen van een speeltoestel eens door.

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.89 sec.