Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over inlineskates Banner
Geschreven door Tijmen

Alles over inlineskates

Alles dat jij wilt en moet weten over inlineskates, vind je hier gemakkelijk in één artikel. Twijfel je dus welke soort skates jij nodig hebt om er op uit te gaan, en overweeg je inlineskates? Zoek niet verder! We geven je hier uitgebreid advies over inlineskates, van waar je op moet letten bij de aankoop tot tips om te leren skaten.

Snel naar:

 

Wat zijn inlineskates?

Inlineskates zijn ontstaan als variant op de rolschaats. Waar de rolschaats twee sets van twee wielen naast elkaar heeft, zijn de wielen van inlineskates achter elkaar geplaatst (meer informatie over rolschaatsen vind je hier). Dit is dus in een lijn, vandaar de naam ‘in line’. Deze manier van wielen plaatsen zorgt ervoor dat er langere afstanden kunnen worden gereden. Al in 1760 werden de eerste skates gemaakt om ook in de zomer te kunnen schaatsen. De populariteit begon echter pas vanaf ongeveer 1980 echt te groeien bij het grotere publiek.

In Nederland worden de termen skeeleren en inlineskaten veel door elkaar gebruikt, maar er wordt hetzelfde mee bedoeld. Officieel gezien is skeeleren het rijden van langere afstanden en gaat het bij inlineskaten om kortere afstanden en stunts. Skeelers hebben daarnaast officieel vier of vijf grote wielen en een lage schoen. Inlineskates hebben vier kleinere wielen, een hoge schoen en een remblokje aan de achterkant. Doordat internationaal allebei de varianten inlineskates worden genoemd, wordt dat steeds meer overgenomen. Dat houden we in dit artikel voor het gemak dus ook aan.

Bekijk onze inlineskates:


 

Waar moet ik op letten bij het kopen van inlineskates?

Na een korte inleiding in het inlineskaten ben je vast ontzettend enthousiast geworden. Dan is de eerstvolgende vraag die je jezelf stelt natuurlijk: ‘Hoe heb ik ze zo snel mogelijk in huis?’. We zijn blij dat je zo snel mogelijk actie wilt ondernemen, maar toch remmen we je nog heel even af. Want waar moet je eigenlijk op letten bij de aankoop? We zetten de belangrijkste punten even op een rij voor je.

Maat en pasvorm

We beginnen met het meest belangrijke punt. Want voor we het hebben over wielen en remmen, moet je eerst zorgen dat je comfortabel op pad kunt. Kies daarom een skate die fijn zit, en vooral niet te klein is. Bij de ideale skate zit er 0.5 cm tussen de neus en je tenen omdat je voeten in een warme skate vaak een klein beetje uitzetten. Meet je voeten dus een keer op, en tel daarbij de 0.5 cm op om aan de juiste maat te komen. Daarnaast moet je zorgen dat je enkel goed vast zit in de skate. Als dat niet het geval is, kom je met flinke blaren terug van je tocht. Het moet eigenlijk zo voelen alsof de skate volledig vast zit aan je voet (zonder te knellen), zodat deze iedere beweging vanuit je benen moeiteloos volgt. Is dat het geval, dan heb je de juiste skate te pakken qua maat en pasvorm.

Naast de juiste maat en pasvorm, zul je de keuze krijgen uit hoge en lage schoenen. De lage schoenen zijn van oorsprong de skeelers. Deze geven de enkel dus volledige bewegingsvrijheid, en zijn lichter dan de hoge variant. Daardoor zijn ze erg geschikt voor langere tochten en wedstrijden. Ga je liever recreatief rijden? Kies dan voor de hoge schoen. Deze geeft veel stevigheid en stabiliteit, waardoor je comfortabel een korte afstand kunt afleggen. Ook zijn deze skates meer geschikt voor het doen van stunts.

Is trucen en stunten helemaal jouw ding? Dan is in plaats van inlineskates een stuntstep misschien ook wel iets voor jou. Ontdek in ons artikel over stuntsteppen wat de voordelen van dit type step zijn.

Koop je skates voor kinderen? Dan zal het je vast al eens opgevallen zijn dat kindervoeten ontzettend hard groeien. Zo zou je bijna ieder jaar weer een nieuw paar skates kunnen kopen. Dat hoeft gelukkig niet, want er zijn tegenwoordig veel varianten waarbij de maat verstelbaar is. Zo kunnen ze meerdere jaren genieten van de skates. Houd dan wel in de gaten dat de maat en pasvorm altijd juist zijn afgesteld, zoals we hierboven hebben uitgelegd.

Wielen

Ook bij de keuze voor wielen moet je goed nadenken over waar je de skates voor gaat gebruiken. De grootte van de wielen bepaalt namelijk de snelheid waarmee je vooruit komt. Hoe groter de wielen zijn, des te sneller kun je gaan. Daarnaast merk je met grotere wielen minder van oneffenheden in het wegdek. Ben je dus van plan om flinke tochten te gaan maken, kies dan voor wielen met een diameter van 90 mm of groter (het maximum is 125 mm). Houd er wel rekening mee dat je met grote wielen een stuk minder stabiel staat.

Kleinere wielen (minder dan 90 mm diameter) zijn uitermate geschikt om wendbaar mee te zijn en dus in de stad mee te skaten. Ook voor kortere ritten kunnen ze uitstekend gebruikt worden. Het tegenovergestelde van de grotere wielen geldt dan wel weer: De oneffenheden in de weg voel je iets meer, maar ze zijn een stuk stabieler.

Nu heb je eindelijk een keuze gemaakt voor grote of kleine wielen, en dan komen we met nóg iets op de proppen. De hardheid van de wielen is namelijk ook van belang. Zachte wielen hebben over het algemeen meer grip dan harde wielen, maar ze slijten wel sneller en zijn zwaarder om mee te skaten. Hier geldt dus het volgende: Ga voor een harde band als je langere tochten wilt gaan skaten. Zachtere banden zijn dan weer beter voor wendbaarheid, dus in de stad en korte ritjes. De hardheid van de wieltjes wordt aangegeven door een getal met de letter ‘A’ erachter. Hoe hoger het getal, des te harder de band is. Het maximum qua hardheid is 90A, en het meest zachte wiel is 74A.

Zwarte inline skates
De wielen van inlineskates staan in een lijn achter elkaar, vandaar de naam 'inlineskate'. 

Remmen

Je krijgt natuurlijk een grote kick van het rijden op inlineskates, maar ook stoppen hoort erbij. Dat is zeker het geval als je in de stad skate, want het verkeer komt aan alle kanten langs. Gelukkig hebben de meeste skates (zeker voor beginners) een rem. Dit is bijna altijd een blok aan de achterkant van de rechter skate. Om te remmen til je simpelweg je tenen van de rechtervoet omhoog, zodat het remblok over de grond begint te slepen. Je zult dan vanzelf merken dat je afremt.

Gevorderde skaters die wedstrijden rijden zullen ervoor kiezen om de rem van hun skates af te halen. Bij het maken van bochten zullen zij de ene skate namelijk voor de ander zetten. Een remblokje kan dan voor lelijke valpartijen zorgen. Zij weten daarnaast inmiddels precies hoe ze moeten remmen zonder het remblok. Dit kun je dus overwegen, maar ons advies is om dat pas te doen als je goed overweg kunt met de skates en andere manieren om te remmen hebt geleerd. Aan het einde van dit artikel geven we je nog een aantal tips om goed te leren remmen zonder remblokje.

Lagers

Lagers zijn ronde omhulsels met 8 of 9 geoliede balletjes, die gebruikt worden om wrijving te verminderen tussen bewegende delen. Bij inlineskates zorgen deze er voor dat de wielen met zo weinig mogelijk wrijving rond blijven draaien. De wielen van de inlineskates zijn hier dus mee uitgerust, waardoor deze soepel blijven gaan. Er is een maatstaf die aangeeft hoe nauwkeurig deze lagers gefabriceerd worden: ABEC. De classificatie loopt van 1 tot 9 (met tussenstappen 3, 5 en 7). Het houdt niet in dat je met een hoger cijfer sneller zult gaan, maar gaat over het lawaai, de hittebestendigheid en duurzaamheid van de lager. Hoe hoger de classificatie dus is, des te fijner en langer kun je er op rijden. Een hogere classificatie is dan wel weer duurder.

Multifunctionaliteit

Niet meteen het eerste waar je aan denkt bij het kopen van inlineskates, maar er zijn een aantal skate-merken waarbij het mogelijk is om de skates makkelijk om te bouwen naar schaatsen. In het voorjaar en de zomer rijd je gewoon rond op de skates, maar als het kouder wordt en er ijs ligt, kun je ze dus erg gemakkelijk switchen naar schaatsen. Deze optie wordt wel bijna alleen bij junior-skates aangeboden.

 

Wat heb ik nodig als ik ga inlineskaten?

Qua skates zit het inmiddels wel goed, maar voor je de weg op kunt heb je meer nodig. Wat dat is, leggen we uiteraard graag aan je uit. We kunnen je alvast verklappen dat het veel met veiligheid te maken heeft.

Helm

Bij officiële wedstrijden en tochten is een helm verplicht, maar ook als je recreatief skate is een helm zeker aan te raden. Een val kan namelijk zo gebeuren, en als je met aardige snelheid tegen de grond gaat kan dat nare gevolgen hebben. Bij een helm is het belangrijk altijd de juiste maat te kopen. De hoofdomtrek staat altijd in de specificaties vermeld, houd je daar dus aan. En mocht je een keer op de helm gevallen zijn, vervang deze dan altijd. De kunststof structuur van de helm kan namelijk scheurtjes hebben opgelopen, waardoor het opvangen van een klap niet meer optimaal is.

Beschermers

Het eerste dat mensen doen als ze vallen, is hun handen vooruit steken om de klap op te vangen. Dat leidt niet alleen tot schaafwonden, maar ook vaak tot breuken. Goede polsbeschermers zorgen ervoor dat dit veel minder snel voorkomt. Hetzelfde geldt voor knie- en elleboogbeschermers. Als je jezelf al hebt opgevangen met je handen, volgt vaak de rest van het lichaam nog. Bij beschermers is het belangrijk dat deze precies de goede maat hebben. Als ze te groot zijn, schuiven ze van de plek af die ze moeten beschermen. Zijn ze juist te klein, dan knellen ze gedurende de hele tocht. Dat komt het plezier niet ten goede, geloof ons maar.

Drinken

Wederom een optie waar je niet direct aan denkt, maar drinken meenemen is ontzettend fijn (en zelfs belangrijk). Zeker als je de eerste keer gaat skaten, gebruik je een hoop spieren ineens erg intensief. Deze krampen daardoor sneller samen dan normaal. Kramp is echter zeer goed tegen te gaan met voldoende vocht. We adviseren daarom altijd om een fles of bidon met drinken mee te nemen.

Bekijk onze skate benodigdheden:

 

Welke merken inlineskates zijn er?

Het is altijd zeer fijn om te weten dat je goede kwaliteit spullen koopt. Over het algemeen zijn merken daarin zeer belangrijk, omdat ze je een belofte van die kwaliteit kunnen doen. Daarom geven we je graag een paar merken mee, zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Inline skate van het merk Powerslide


 

Powerslide

Het merk Powerslide is wereldwijd één van de toonaangevende skate-merken. Er worden niet alleen wedstrijden (marathons) gewonnen op hun skates, ze proberen ook constant innovatief te zijn. Zo zijn zij degene die de 125 mm wielen hebben bedacht. Powerslide staat daarnaast bekend om de skates met drie wielen, die vaak met grotere wielen zijn uitgevoerd. Die skates hebben een lagere rolweerstand, en je kunt er dus veel snelheid op maken. Ideaal dus om flinke tochten mee te maken. Maar ook voor de skaters die het bij korte ritjes houden of graag stunts uitvoeren, heeft Powerslide een zeer uitgebreid assortiment. Je kunt met hen dus letterlijk alle kanten op!

Inlineskates van Powerslide
 

Inline skate van het merk Tempish

 


 

Tempish

Toen internationaal het inlineskaten groot werd in 1994, kwam ook Tempish opzetten. Het merk dat zich volledig richt op het produceren van skate-artikelen voor het grote publiek. Daarbij ligt de focus op recreatief gebruik voor amateurs. Maar ook voor professioneel gebruik zijn ze aanwezig op topniveau. Met zo veel ervaring weet je zeker dat je een ontzettend goede skate koopt, en het fijne aan Tempish is dus dat ze zich helemaal inleven in de beginnende skater.

Inlineskates van Tempish

 

 

 

Inline skate van het merk Fila

 



Fila

Van oorsprong is Fila een Italiaans sportmerk. Vooral in de tenniswereld is het merk erg groot, maar ze hebben ook een aardig groot aandeel in de skates. Fila gaat vooral voor hoge kwaliteit, en richt zich meer op de wat gevorderde skater die vooral in de stad rijdt. Voor langere tochten kun je minder goed bij hen terecht. Maar wil je de skates dus recreatief gebruiken of rijd je veel in de stad? Dan is Fila écht een topmerk waar comfort en veiligheid zeer hoog in het vaandel staan.

Inlineskates van Fila

 

Inline skate van het merk Roces

 

 

 

Roces

Nog een Italiaans merk! Roces is opgericht in 1952, en heeft dus ontzettend veel ervaring in het maken van skates. Maar met ervaring alleen kom je er natuurlijk niet. Gelukkig is er ook heel veel expertise bij Roces. Zo zijn zij de bedenkers van de aanpasbare skates, zodat deze kunnen meegroeien met opgroeiende kinderen. Roces richt zich op hoge kwaliteit skates voor zowel de recreatieve en sportieve skater.

Inlineskates van Roces

 

 

 

Inline skate van het merk Nijdam

 

 

Nijdam

Het Nederlandse merk Nijdam maakt al sinds 1896 schaatsen voor amateur-sporters. Maar het hedendaagse assortiment bestaat niet alleen meer uit schaatsen (anders hadden we ze hier natuurlijk niet benoemd). De skates van Nijdam zijn voornamelijk gericht op de jeugd. Voor de kleinere kinderen zijn ze altijd verstelbaar, zodat ze handig meegroeien. En veel van de skates zijn te combineren met een schaats-onderkant zodat je kunt afwisselen. Dat zorgt voor het hele jaar door plezier van de skates!

Inlineskates van Nijdam


Een zwart-gele inline skate van het merk AMIGO

 

 

AMIGO

AMIGO is een maatje voor iedereen! Echt Nederlands ontwerp, en dat voor een zeer vriendelijke prijs. Inlineskates van AMIGO zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals PU-wielen en ABEC 7-lagers, waardoor ze duurzaam en erg licht zijn. De skates van AMIGO zijn daarnaast verkrijgbaar in verschillende soorten en talloze kleuren.

Inlineskates van AMIGO

 

 

 

Hebben jullie tips om te leren skaten?

Natuurlijk hebben we die! Het is geen volledige gids over hoe je het moet leren, maar we hebben wel een aantal handige tips voor je verzameld, bijvoorbeeld ook over een aantal remtechnieken.

1. Zoek een afgelegen stuk weg/stoep

Het klinkt wat voor de hand liggend, maar een beginnend skater heeft nog niet alles volledig onder controle. Het is dan ontzettend onhandig als er veel verkeer langs komt.

2. Zorg voor goede balans voor je begint

Het heeft erg weinig zin om te beginnen met skaten als je jezelf niet eerst in balans kunt houden. Je oefent dit door een eindje te rollen en met beide voeten jezelf door je knieën te laten zakken. Dit zal in het begin wat onwennig zijn, maar als je het vaak genoeg doet zal je balans flink verbeteren. Hoe beter het gaat, des te dieper kun je door je knieën buigen.

3. Leer goed remmen

We benoemden het al eerder: Als je tempo gaat maken, is het wel zo handig om te weten hoe je moet remmen. Daarom hebben we een aantal rem-technieken doorgenomen.

Hielstop

De hielstop hebben we al even toegelicht. Dit is de manier van stoppen waarbij je gebruik maakt van het remblokje. Je tilt je tenen van de voet waar het remblokje aan vast zit omhoog, waardoor dat remblokje over de grond begint te slepen.

Sleepstop

Bij de sleepstop houd je één been haaks achter het andere been, waardoor de wieltjes schuin over de grond slepen. Als je je voeten van bovenaf zou bekijken, vormen ze een T-vorm. Door de wieltjes zo te laten slepen, rem je vanzelf af. Let er wel op dat wieltjes hierdoor sneller slijten dan normaal.

Draaistop

Bij een draaistop probeer je 90° te draaien terwijl je rijdt. Hierdoor stopt je voorwaartse beweging in één keer, en kom je dus stil te staan. Let op: Dit is moeilijker met hogere snelheden.

Gras-, berm- of valstop

De woorden zeggen eigenlijk genoeg: Je gaat van de weg af of laat jezelf vallen. We raden dit alleen aan in noodsituaties waarbij je geen andere opties meer hebt om te remmen. Het gras of de berm inrijden zorgt er namelijk ook vaak voor dat je valt.

Neem een proefles bij een skate-vereniging

Veel skate- en schaatsverenigingen geven graag een keer gratis een proefles, of laten je meetrainen. Dat is de perfecte manier om te leren skaten, en wie weet bevalt het je zo goed dat ze een lid bij kunnen schrijven!

Moeder leert kind inline skaten
Leren skaten begint bij het bewaren van je evenwicht. 

 

Alles op een rijtje over inlineskates

Wij durven je inmiddels al een expert te noemen op het gebied van inlineskates. Mocht je daar zelf nog een beetje aan twijfelen, dan vind je hier nog een kleine samenvatting van alles dat we hebben verteld.

  • Inlineskates wijken af van rolschaatsen omdat de wielen in een lijn zijn geplaatst. Daar komt ook de naam vandaan.
  • De termen skeeleren en inlineskaten worden door elkaar gebruikt, internationaal bestaat alleen inlineskaten.
  • Voor goede inlineskates let je op de maat & pasvorm, wielen, remmen en denk je na over de multifunctionaliteit (combinatie van skates en schaatsen).
  • Voor je begint met skaten raden we je aan om goede beschermers en een helm te dragen, en voldoende te drinken als je gaat rijden.
  • Om fijn te skaten zorg je voor de juiste voorbereiding. Leer dus je balans bewaren en goed remmen voor je de weg op gaat. Proeflessen zijn daarnaast een ontzettend leuke manier om in contact te komen met de sport!
     

Weet je inmiddels welke inlineskates het gaan worden? Bekijk ons ruime assortiment inlineskates dan eens. En mochten er nog vragen opkomen, neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al onze inlineskates

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.719 sec.