Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over rolschaatsen Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over rolschaatsen

Rolschaatsen, leuk voor jong én oud. Goed voor je plezier en voor je gezondheid. Maar wat zijn rolschaatsen eigenlijk? Waar let je op bij het kopen van rolschaatsen? En hoe leer je vervolgens rolschaatsen? Met de juiste informatie ben jij in staat rolschaatsen te kopen die helemaal aan jouw wensen voldoen. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over rolschaatsen. Na het doorlezen van deze pagina kun jij goed voorbereid aan je rolschaats-avontuur beginnen!

Snel naar:

 

Wat zijn rolschaatsen?

Rolschaatsen roepen vaak jeugdherinneringen of jeugdsentiment op. Ze zijn dan ook de voorganger van de modernere inlineskates (ook wel skeelers genoemd) en lijken dus qua uiterlijk ook redelijk veel op zijn moderne tegenhanger. Het grootste verschil tussen de twee: inlineskates hebben vier willen die in een rijtje achter elkaar staan, rolschaatsen hebben vier wielen die twee aan twee naast elkaar staan (zie bovenstaande afbeelding). De wielen van rolschaatsen zijn breder dan die van inlineskates, waardoor ze meer stabiliteit bieden. Ideaal dus voor jonge kinderen of beginnende skaters. Daarnaast zijn rolschaatsen gemaakt om gewoon normaal mee te rijden of bijvoorbeeld mee te fitnessen of dansen. Het is dus ook echt een hobby of sport waar je behoorlijk wat calorieën mee verbrandt. Zeker als je er echt mee gaat fitnessen of dansen. 
 

Welke maat rolschaatsen heb ik nodig?

Comfort is het allerbelangrijkste! Om te bepalen welke maat rolschaatsen je nodig hebt is het algemene advies: ga voor één maat groter dan je normale schoenmaat. Dit is echter bij alle merken verschillend; soms is je eigen maat namelijk ook goed. Bekijk dus altijd hoe de maatvoering van een merk is. Je leest hier wat informatie over de maatvoering van enkele bekende merken. Vallen de rolschaatsen wat klein uit, ga dan gewoon voor je eigen maat. Het beste is als er wat ruimte overblijft voor je tenen, deze moeten niet tegen de voorkant van de schoen aan zitten. Je weet het meteen als je de goede maat hebt gekozen, dan zitten de rolschaatsen als gegoten. Een andere vuistregel:

Als je voeten knellen zijn de rolschaatsen te klein, maar verschuiven je voeten dan zijn ze te groot.

Verstelbare rolschaatsen zijn de uitkomst voor snelgroeiende kindervoeten. Zo wordt de juiste maat rolschaatsen kiezen een stuk makkelijker. Je weet zeker dat ieder kind wel jaren plezier kan hebben van één paar skates, in plaats van dat hij/zij elke paar maanden nieuwe nodig heeft. De maat van verstelbare skates pas je eenvoudig aan met een drukknop of een handig ander mechanisme.
 

Waar moet je op letten bij de aankoop van rolschaatsen?

Als je rolschaatsen wilt kopen, is het aan te raden om te bedenken waar je nu precies naar op zoek bent. En dat is nu ook precies het probleem: waar moet je op letten bij de aankoop van rolschaatsen? Voor je gevoel maakt het mogelijk niet veel uit, maar er zijn wel degelijk dingen waar je rekening mee kunt houden. Zo heb je bijvoorbeeld rolschaatsen die speciaal gemaakt zijn voor dames, heren of kinderen. Voor jonge kinderen zijn de verstelbare rolschaatsen een echte aanrader. Maar er zijn nog veel meer aspecten waar je rekening mee kunt houden, denk bijvoorbeeld aan het soort schoen, de wielen en het type lagers. Als je rolschaatsen vindt die helemaal aan jouw wensen voldoen, dan wordt het rijden één groot feest! 

Schoenen

De schoenen van je rolschaats zijn de grootste factor voor comfort! Ten eerste moeten de schoenen natuurlijk de juiste maat voor jouw voeten hebben, maar daarnaast kunnen meer aspecten van de schoen het comfortlevel beïnvloeden:

Type schoenen:

  • Harde schoen: geschikt voor fitness en lange ritten. Dit type schoen zorgt voor veel ondersteuning en stabiliteit. Deze stevigheid is ideaal voor beginners.
  • Zachte schoen: geschikt voor dansen en disco. Dit type schoen zorgt voor veel wendbaarheid. Ook wegen ze minder en zijn ze beter geventileerd dan harde schoenen. Kortom, ideaal voor de meer gevorderde rolschaatsers.

Hoogte schoenen:

  • Hoge schoen: geeft meer stabiliteit rond je enkels. Daarnaast geeft deze schoen je de klassieke ‘rolschaats look’. Deze hoogte schoen is ideaal voor beginners.
  • Medium hoge schoen: iets minder stabiliteit dan hoge schoenen, maar wel wendbaarder. Deze hoogte schoen is ideaal voor mensen die de stap willen zetten van beginner naar meer gevorderd. 
  • Lage schoen: zorgt ervoor dat je wendbaarder bent. Hiermee kun je dus beter dansen en trucs uitvoeren. Ideaal dus voor de meer gevorderde rolschaatsers.


Als volwassen beginner is de meest ideale rolschaats dus een harde en hoge schoen. Dit biedt veel ondersteuning en stabiliteit rond je enkels, waardoor je extra stevig staat. Voor een jong kind kies je het beste verstelbare rolschaatsen, het beste ook met een harde, hoge schoen.

Blauwe rolschaatsen met een zachte middelhoge schoen
Rolschaatsen met een zachte, middelhoge schoen.

Wielen

Over het algemeen geldt: met grotere wielen ben je in staat hogere snelheden te bereiken, kleinere wielen bieden een snellere versnelling en afremming. Ga je vooral langere afstanden skaten, dan zijn grotere wielen wel aangenaam. Houd je meer van korte afstandjes en het uitvoeren van van trucs, ga dan voor wat kleinere wielen. Naast de grootte van de wielen kun je ook letten op de hardheid van de wielen, wat bepaald wordt door een schaal die loopt van 0A tot 100A:

Hardheid wielen:

  • Harde wielen (dichter bij 100A): duurzaam, maar de grip op de weg en schokabsorptie is slechter dan bij zachte wielen.
  • Zachte wielen (dichter bij 0A): minder duurzaam dan harde wielen, maar daarentegen hebben ze een betere grip op de weg en zijn ze een stuk beter in staat om schokken op te vangen.
     

Ga voor wielen tussen 78A tot 85A als je buiten gaat rolschaatsen. Zo ben je eigenlijk altijd wel verzekerd van een prima grip en soepele rit. Ga alleen voor veel zachtere wielen als je van plan bent op erg oneffen terrein te gaan skaten. 

Bekijk onze rolschaatsen:

Lagers

Lagers zorgen ervoor dat je wielen soepel draaien. Goede lagers zijn voorzien van een ABEC classificatie die loopt van ABEC 1 t/m ABEC 9. Ben je van plan echt hard te gaan met je rolschaatsen, dan ga je voor een hoog ABEC getal. Voor beginners zijn lagers met een lager ABEC getal ook prima. De hoogte van het ABEC getal geeft niet aan hoe duurzaam de lagers zijn.

Om de levensduur van lagers optimaal te maken is het van belang om vochtige omstandigheden en zand of vuil te vermijden. Zolang je lagers prima werken is er niets aan de hand. Als je merkt dat je rolschaatsen niet zo goed meer rollen, kunnen de lagers aan vervanging toe zijn.

  • Gesloten lagers: ideaal voor buiten, kan minder snel vuil in komen.
  • Open lagers: ideaal voor binnen, makkelijker schoon te maken.

Trucks, platen en cushions

Naast al deze onderdelen hebben rolschaatsen ook nog trucks, platen en cushions. Het zegt je waarschijnlijk weinig, wat niet gek is. Trucks en platen zijn standaard onderdelen van je rolschaatsen, je vervangt deze in principe niet. Cushions kun je wel makkelijker vervangen om de wendbaarheid van je rolschaatsen aan te passen: 

  • Harde cushions: geven meer stabiliteit, maar maken je rolschaatsen minder wendbaar.
  • Zachte cushions: zorgen ervoor dat je scherpere bochten makkelijker kunt maken. Je rolschaatsen worden hierdoor dus wendbaarder.

Remmen

Uniek aan rolschaatsen: de toe-stop! Bij inline skates vind je in veel gevallen een remblok aan de achterkant van één skate, bij rolschaatsen vind je een remblokje aan de voorkant van elke schoen. De manier waarop je moet remmen is dan dus ook anders, en kan in het begin verwarring of problemen opleveren.

Rolschaatsen toe-stop
Bij rolschaatsen rem je af door gebruik te maken van de toe-stop.

Prijs

Hoe duur zijn rolschaatsen? Rolschaatsen zijn er in verschillende prijsklassen. Je hebt al een rolschaatsen voor een paar tientjes, maar kunt ook voor duurdere van €100,- of meer gaan. De prijs hangt af van de kwaliteit, het merk maar ook van bijvoorbeeld de kleur die je wilt. Ben je van plan om echt veel te gaan rijden dan is het aan te raden om niet voor de goedkoopste varianten te gaan. In veel gevallen is er dan bezuinigd op kwaliteitsonderdelen. Goedkopere rolschaatsen zijn prima als je er af en toe mee rijdt of als instap-rolschaatsen, maar wil je langer plezier hebben van je skates investeer dan in kwaliteit en betaal iets meer.

Extra dingen om op te letten?

Naast de verschillende onderdelen van rolschaatsen en de aanschafprijs zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden. Valt een merk bijvoorbeeld groot of klein, of is een rolschaats speciaal gemaakt om snel mee te rijden:

  1. Nijdam rolschaatsen vallen over het algemeen vaak kleiner. Advies: bestel 1 à 2 maten groter dan je normale schoenmaat.
  2. Chaya is een submerk van Powerslide en is puur gericht op roller derby rolschaatsen.
  3. Osprey gebruikt alleen duurzame materialen en recyclet zo veel mogelijk. 
  4. Rio Roller en Rookie zijn gericht op retro designs.
  5. Zoek je rolschaatsen gericht op snelheid of roller derby? Harde wielen en harde schoen.
  6. Zoek je rolschaatsen voor recreatief gebruik? Zachtere wielen, echt gericht op comfort.
 

Bekijk onze rolschaatsen:

 

Leren rolschaatsen

Vanaf welke leeftijd kun je leren rolschaatsen? In principe kun je hier een jaar of vijf aanhouden. Dan heeft een kind een goede algemene lichaamsbeheersing. Sommige kinderen kunnen een jaar eerder al rolschaatsen en anderen zijn er niet klaar voor voordat ze zes jaar zijn. En daarnaast kun je het ook nog leren als je al wat ouder bent. Vaak ben je dan alleen wel wat banger om te vallen, waardoor je stukken voorzichtiger bent en als gevolg daarvan meer tijd nodig hebt om het onder de knie te krijgen.

Heb je voor het eerst rolschaatsen aangeschaft voor jezelf of voor je kind, dan kun je aan de volgende stap beginnen: het leren rolschaatsen. Rolschaatsen kun je binnen en buiten doen. Ga je oefenen dan maakt het niet veel uit of je binnen of buiten gaat rijden, zolang je maar genoeg ruimte om je heen hebt. Daarnaast is het wat makkelijker als je al ooit geschaatst of geïnlineskatet hebt, maar zelfs dan kan het een hele uitdaging zijn om de techniek onder de knie te krijgen. Maar als je oefent en doorzet, dan kun je het rolschaatsen altijd leren! 

Juiste rolschaatsen en bescherming

Voordat je begint te rijden is het belangrijk om de juiste rolschaatsen te kopen, aangevuld met goede rolschaats bescherming. Leren rolschaatsen begint vaak met vallen en opstaan. Zonder de juiste skatebescherming maak je er voor jezelf een grotere uitdaging van dan het is. Je bent goed beschermd tegen ongelukken of valpartijen met een skatehelm en pols-, elleboog- en kniebeschermers. Deze laatste kun je vaak in een setje kopen, zodat je in één keer alles hebt.

Denk ook aan goede sokken! Blote voeten in rolschaatsen is niet echt een super combinatie. Je zult snel zweetvoeten krijgen, wat voor jezelf en je medemens niet prettig is, maar daarnaast riskeer je een infectie wanneer je zweterige huid in aanraking komt met de schoen.

Meisje dat polsbeschermers en een helm draagt
Draag altijd goede skate bescherming, vooral als je een beginnende skater bent.

Wat is de juiste positie om je evenwicht goed te kunnen bewaren?

  • Buig je knieën een beetje. Zet je voeten op schouderbreedte uit elkaar, buig je knieën en hurk een beetje (niet te veel, dat houd je niet vol en op die manier is je evenwicht bewaren wel heel lastig)
  • Houd je hielen bij elkaar en richt je tenen naar buiten. Voor de mensen die ooit geskied hebben: het is dus een omgekeerde pizzapunt. 
  • Richt je armen een beetje naar voren. Dit kan je helpen om je evenwicht beter te bewaren.
     

Als je rekening houdt met bovenstaande tips sta je binnen no-time stabiel op je rolschaatsen en kun je verder gaan met de volgende stap: leren rijden.

Leer rijden

Tijdens het rijden blijf je eigenlijk de hele tijd in de evenwichtspositie. Dus: gehurkt, tenen naar buiten en armen naar voren. En hoe maak je vervolgens snelheid?

  1. Je voeten beweeg je afzonderlijk van elkaar.
  2. Beweeg één voet naar voren en zet met je andere voet af. Hierbij beweegt je gewicht van je achterste voet naar je voorste voet.
  3. Glij naar voren op je voorste voet, je achterste voet komt hierbij even los van de grond.
  4. Vervolgens zet je de achterste voet neer op de grond en wisselt de beweging.
  5. Blijf rollen en maak steeds meer snelheid door meer kracht te zetten met je achterste voet.


Wanneer je het onder de knie hebt zul je niet meer willen stoppen met rijden. Uiteindelijk zal dit toch moeten en dan is het wel fijn als je ook weet hoe je dit veilig doet. Meer over veilig remmen lees je hieronder.

Leer remmen

Belangrijk om te leren voordat je echt snelheid gaat maken: remmen! Als je nog niet zo hard gaat zul je in veel gevallen binnen een paar meter zelf tot stilstand komen. Wanneer je harder gaat rolschaatsen is het noodzakelijk dat je weet hoe je moet remmen. Hoe rem je met rolschaatsen?

Plow Stop:

Deze techniek is een logische. Heel simpel gezegd verander je gewoon de positie van je tenen van buitenwaarts naar een binnenwaartse positie. Hierbij is het van belang voordat je begint te remmen je benen wat verder te spreiden dan schouderbreedte. Vervolgens verander je de positie van je tenen. Je voelt dan dat je voeten naar binnen toe willen gaan. Om gespreid te blijven moet je een beetje kracht uitoefenen op je voeten. Breng heel langzaam je tenen dichter bij elkaar.

T-Stop:

Deze techniek is wat ingewikkelder. Breng je niet-dominante voet naar achter en je dominante voet een beetje naar voren. Het grootste gedeelte van je gewicht moet op je voorste voet gelegd worden. Til vervolgens je achterste voet een klein beetje op. Draai je achterste voet in een hoek van ongeveer 90 graden ten opzichte van je voorste voet. Je voorste voet blijft vooruit rollen. Dit duurt allemaal slechts één of twee seconden. Zet dan je achterste voet op de grond, waarbij je een hoek van 90 graden met de voorste voet behoudt. Druk een klein beetje kracht uit op je achterste voet en rem rustig af.

Remmen met je knieën of remblokjes:

Daarnaast kun je altijd nog remmen met je knieën of remblokjes. Ga voorzichtig met één knie, met kniebeschermer, richting de grond en rem hiermee af. Of gebruik de remblokjes aan de voorkant van je rolschaatsen door een voet naar voren en je andere voet naar achter te doen. Daarna rem je met je achterste voet af door met het remblokje over de grond te gaan. Dit doe je bij rolschaatsen bij voorkeur als je achteruit rijdt; bij vooruit rijden kan het voor ongelukken en valpartijen zorgen.

Remmen gaat erg op gevoel. Oefen het eerst bij een lagere snelheid voordat je op hoge snelheid met rolschaatsen remt.

Grenzen verleggen

Wanneer je het vooruit rijden en het remmen onder de knie hebt kun je je grenzen gaan verleggen.

  • Probeer bijvoorbeeld eens achteruit te rijden. Hierbij let je op de volgende punten: je knieën zijn licht gebogen, je tenen naar binnen gericht en je kont duw je een beetje naar achteren. Vervolgens ga je langzaam achterwaarts bewegen.
  • Probeer steeds sneller te skaten. Daag jezelf uit! Versnel en verleng elke beweging om sneller te gaan.
  • Probeer eens vooruit of achteruit beide voeten tegelijkertijd naar binnen en buiten te bewegen. Door kracht uit te blijven oefenen blijf je je snelheid behouden. Voor de visuele mensen onder ons: het ziet er uit alsof je steeds een soort achtjes achter elkaar maakt.


Optioneel: ga bij een club of vereniging

Ben je helemaal fan geworden van rolschaatsen en wil je er meer mee gaan doen dan enkel recreatief rijden. Misschien zit er wel een rolschaats club of vereniging bij jou in de buurt! Bij deze clubs of verenigingen kun je jouw niveau naar een nieuw level tillen en ben je omringt door mensen die dezelfde passie delen.

Roller derby wedstrijd
Rolschaatsen als sport gaan doen? Overweeg dan roller derby.

Roller derby

Bij deze verenigingen heb je ook vaak de keuze om voor een bepaalde discipline te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan kunstrijden, showrijden, in een groep gaan formatie rijden of aan roller derby gaan doen.

 

Alles op een rijtje over rolschaatsen

Ben je al weer vergeten wat je net gelezen hebt of wil je gewoon een handig overzichtje over rolschaatsen? Kijk dan even naar de volgende punten:

  • Kies altijd de juiste maat om pijnlijke voeten te voorkomen
  • Let vooral op: het type schoen, de wielen, de remmen en de lagers.
  • Leren rolschaatsen doe je niet zomaar, neem de tijd.
  • En vergeet ook niet om te leren remmen: T-Stop of Plow Stop.
  • Toch meer interesse in inlineskates? Lees dan ons artikel 'Alles over inlineskates' eens door.


Ben je enthousiast geworden over rolschaatsen en overweeg je om een paar aan te gaan schaffen? Neem dan eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice.
 

Bekijk al onze rolschaatsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.753 sec.