Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over speelgoed voor baby’s en peuters Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over speelgoed voor baby’s en peuters

Speelgoed is er in talloze kleuren, maten en varianten. Bij het kopen van speelgoed zijn er verschillende dingen waar je op kunt of moet letten. De belangrijkste: de leeftijd van je kind. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat je kind het speelgoed ook echt leuk vind. Vooral als je kind nog niet zo oud is, kan dat nog wat lastig zijn. Wat is leuk speelgoed voor mijn kind? Op deze vraag, en enkele andere vragen die je mogelijk hebt over speelgoed voor baby’s en kleuters, wordt in dit artikel een antwoord gegeven.

Snel naar:

 

Waarom speelgoed kopen?

Kinderen leren door te spelen. Speelgoed zorgt niet alleen voor ontzettend veel plezier, het is ook super leerzaam. Voor elke leeftijd en voor elk kind is er passend speelgoed te vinden. Speelgoed daagt kinderen uit zichzelf te ontwikkelen, onder andere op emotioneel, lichamelijk en sociaal vlak. Omdat ze nog niet kunnen lezen en de communicatieve vaardigheden in de eerste levensjaren ook maar beperkt zijn, is speelgoed dé manier om de ontwikkeling te stimuleren.

Het is alleen niet zo dat meer speelgoed beter is. Als je kind té veel speelgoed tegelijkertijd om zich heen heeft liggen kan er overprikkeling plaatsvinden. Tip: berg het speelgoed op in een doos en pak zelf één, twee of drie speeltjes uit de doos waarmee je kind kan spelen. Zo ligt er nooit te veel speelgoed in het zichtveld van je kind. Wordt je kind wat ouder dan kan hij/zij zelf het speelgoed pakken waarmee hij/zij wil gaan spelen. Zorg er dan wel voor dat het speelgoed na het spelen weer netjes wordt opgeborgen in de doos. Minder ‘zooi’ voor jou, minder overprikkeling voor je kind.

Baby spelend met tractor
Kinderen leren door te spelen. Speelgoed is dus niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam.
 

Wat is veilig speelgoed?

Het speelgoed wat je in de Nederlandse winkels vindt voldoet aan allerlei eisen. Maar toch is het slim om zelf te weten wat wel en niet goed is. Natuurlijk zijn er enkele voor de hand liggende punten om op te letten, zoals dat je niet voor kinderen onder de drie geen speelgoed met kleine losse onderdelen moet aanschaffen. Om te bepalen of speelgoed veilig is voor je kind moet je op de volgende punten letten: het moet geschikt zijn voor de leeftijd van je kind en voldoen aan veiligheidseisen.

De punten waar je op moet letten bij het kopen van speelgoed:

  1. Koop altijd speelgoed met een CE-keurmerk. Dit is een keurmerk waarmee de fabrikant aangeeft dat het speelgoed aan de EU-veiligheidsvoorschriften voldoet.
  2. Kies speelgoed dat past bij de leeftijd van je kind. Let altijd op de minimale leeftijd en zinnen als ‘niet geschikt voor kinderen onder 3 jaar’. Let er ook op of het speelgoed kleine losse onderdelen heeft, of batterijen of magneten die gemakkelijk los komen.
  3. Koop goed afgewerkt en duurzaam speelgoed. Cliché, maar goedkoop is vaak duurkoop.
  4. Let op speelgoed wat geluid maakt. Zorg ervoor dat dit geluid niet te hard is. Beter voor de oren van je kind, maar ook voor jezelf omdat je anders waarschijnlijk helemaal gek wordt van het geluid. 
  5. Maak speelgoed regelmatig schoon.
     

Daarnaast is het gewoon belangrijk dat je altijd toezicht houdt als je kindje aan het spelen is. Zo ben je altijd in de buurt om in te grijpen mocht er bijvoorbeeld toch wat mis gaan.
 

Vanaf welke leeftijd welk speelgoed?

Voor elk kind en elke leeftijdsfase is ander speelgoed interessant. Op het meeste speelgoed is een  minimale leeftijdsgrens te vinden. Daar komt bij dat sommige kinderen net wat eerder uitgekeken zijn op bepaald speelgoed terwijl anderen nog niet weten hoe ze moeten spelen met speelgoed dat voor hun leeftijdscategorie wordt aangeraden. Maar over het algemeen kun je in grote lijnen onderstaande wel aanhouden (ondanks kleine individuele verschillen tussen kinderen):

0 tot 6 maanden

In de eerste maanden is je kind vooral bezig met het ontdekken van de wereld. Ze leren kijken, voelen, proeven en ruiken, en ontdekken zo de wereld om zich heen. Felle kleuren, geluiden en verschillende texturen zijn interessant. Het spelen is in deze maanden nog echt passief (ze spelen niet bewust). Omdat je kind de eerste maanden niet goed ziet, zijn vooral dingen met hoge contrasten interessant. Speelgoed dat in deze fase leuk is:      

  • Rammellaar
  • Spiegel
  • Mobiel of babygym
  • Bal
  • Babyboek
  • Speelgoed met hoge contrasten
  • Vanaf +/- 4 maanden: bijtring
     

Bekijk ons speelgoed voor baby's van 0 tot 6 maanden:

6 maanden tot 1 jaar

In deze fase begint je kind meer te begrijpen. Ze leren dat hun eigen acties bepaalde reacties uitlokken, en leren controle te krijgen over hun eigen lichaam. Speelgoed dat in deze fase leuk is:        

  • Baby blokken
  • Speelgoed dat geluid maakt
  • Vormenstoof
  • Hamerbank
  • Loopwagen

1 tot 2 jaar

In dit jaar leren kinderen echt gericht te spelen. Daarnaast groeit de woordenschat van kinderen en leren ze meestal lopen. Niet alles gaat helemaal gecontroleerd, dus het is slim om speelgoed aan te schaffen wat tegen een stootje kan. Ook stoppen kinderen in deze levensfase nog alles in hun mond, dus kleine onderdelen zijn nog steeds erg ongeschikt. Speelgoed dat in deze fase leuk is:     

  • Blokken (of bijvoorbeeld Duplo)
  • Baby puzzels
  • Trekspeelgoed
  • Oorzaak-gevolg speelgoed
  • Grote auto
  • Creatief speelgoed zoals verf, klei, kleurstiften
     

Bekijk ons speelgoed voor dreumesen: 

2 tot 3 jaar

In deze fase vinden kinderen het ontzettend interessant om de wereld om zich heen na te spelen. Ze leren ook al om met andere kinderen samen te spelen. Eigenlijk is het meer gewoon zelf spelen met andere kinderen om zich heen, het is nog niet echt samen spelen. Ook wordt in deze fase de fijne motoriek van je kind steeds beter. Speelgoed dat in deze fase leuk is:     

  • Speelgoed keukentje
  • Een pop, autootje of treinset
  • Puzzels
  • Schommel
  • Speelhuisje in de tuin

3 tot 4 jaar

Het jaar voordat kinderen naar school gaan kunnen ze al heel veel. Met speelgoed kun je ze nog beter voorbereiden op het naar school gaan. De fantasie wordt volop gebruikt. En dit is ook de fase waarin kinderen ontzettend nieuwsgierig worden en in de ‘maar waarom dan?’ fase belanden. Speelgoed dat in deze fase leuk is:     

  • Educatief speelgoed
  • Verkleedkleding
  • Kleurplaten
  • Knikkerbaan
  • En natuurlijk weer boeken en puzzels, dit is speelgoed wat verkrijgbaar is in verschillende moeilijkheidsgraden en daardoor eigenlijk geschikt is voor kinderen van alle leeftijden.
     

Bekijk ons speelgoed voor peuters van 3 tot 4 jaar:

 

Speelgoed voor kinderen met speciale behoeften

Kinderen met speciale behoeften ontwikkelen zich mogelijk op een ander tempo dan kinderen zonder speciale behoeften. Hierdoor is bovenstaande niet altijd van toepassing voor deze kinderen. Kinderen leren door te spelen, maar dit geldt helemaal bij kinderen met speciale behoeften. Het juiste speelgoed kies je eigenlijk op dezelfde manier als bij kinderen zonder speciale behoeften. Wat kan je kind, wat vindt je kind leuk en welke vaardigheden wil je dat je kind verder ontwikkelt? Verschillende behoeften vragen voor verschillende soorten speelgoed. Weten waar je op kunt letten bij jou kind? Wij geven je hieronder wat tips:

Cognitieve ontwikkeling

De cognitieve ontwikkeling gaat om het leren, onthouden, oplossen van problemen enzovoort. Is je kind hier wat minder goed in, dan is er genoeg speelgoed wat je kind kan helpen. Denk hierbij aan: educatief speelgoed, leesboekjes, kleur- en sorteerspellen, puzzelspellen.

Grove motoriek

De grove motoriek wordt continu gestimuleerd, maar als je kind wat extra hulp hierbij nodig heeft kun je allerlei soorten speelgoed aanschaffen. Denk hierbij aan: een loopwagen of –fietsje, skippybal, grote raceauto, trampoline en een schommel.

Fijne motoriek

De fijne motoriek kan ook gestimuleerd worden met allerlei soorten speelgoed. Denk hierbij aan: een vormenstoof, blokken of DUPLO (of LEGO), activiteitentafel en een telraam. Lees ook zeker ons artikel over LEGO, DUPLO en Playmobil en ontdek hoe dit populaire speelgoed bijdraagt aan de ontwikkeling van de fijne motoriek!

Spraak en communicatie

Om de spraak en communicatie van je kind te verbeteren ga je voor speelgoed wat kinderen stimuleert om (duidelijk) te praten. Denk hierbij aan: een (magische) microfoon, gitaar, alfabet-spellen en boeken.

Aangepast speelgoed

Er is ook nog aangepast speelgoed voor kinderen met speciale behoeften. Voldoet het normale speelgoed niet aan de behoeften van je kind, dan kun je voor aangepast speelgoed gaan. Dit speelgoed is fysiek veranderd om het geschikt te maken voor kinderen met speciale behoeften. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: extra klittenband om speelgoed vast te houden, aanpassingen aan visuele effecten of geluidseffecten of spelregels in braille.

Daarnaast is muzikaal speelgoed bijna overal goed voor. Meer weten over muzikaal speelgoed? Je leest er alles over op onze pagina ‘alles over muzikaal speelgoed’.
 

Hoe maak je speelgoed schoon?

Speelgoed belandt overal, en in de eerste levensjaren ook in de mond van je kindje. Daarom is het cruciaal om het speelgoed goed schoon te maken. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat kinderen hun handen goed schoon houden.

Speelgoed maak je natuurlijk schoon als het vies is, maar het is ook slim om gewoon met enige regelmaat alles een keertje door een sopje te halen. Speelgoed is op verschillende manieren schoon te maken, afhankelijk van het formaat en het soort materiaal. De globale richtlijnen hierin zijn al volgt:

  1. Klein/middelgroot plastic speelgoed zonder batterijen kan over het algemeen gewoon in de vaatwasser.
  2. Groot plastic speelgoed, speelgoed met batterijen of houten speelgoed was je af met water en zeep. Daarna eventueel nog schoonvegen met een verdunde bleekoplossing en vervolgens goed afdrogen. En let op: haal de batterijen eruit voordat je de boel in het water onderdompelt. 
  3. Stoffen babyspeelgoed kan meestal gewoon in de wasmachine.
     

Maak speelgoed niet schoon met azijn. Azijn is een goed middel om dingen schoon te maken, maar het is niet desinfecterend genoeg om speelgoed goed schoon te maken. Ga gewoon voor water met een schoonmaakmiddel.

  • Kleurvast plastic speelgoed kun je eventueel ook schoonmaken met desinfecterende doekjes.
     

Baby met leesboekje
Zelfs als kinderen nog niet kunnen lezen zijn boeken ontzettend leerzaam.
 

Tips om speelgoed op te bergen

Je kunt in je huis een speciale speelkamer of speelhoek voor de kinderen maken, als daar de ruimte voor is. Maar zelfs in een aparte kamer of hoek is het fijn om speelgoed op te bergen. Heb je niet zo veel ruimte in huis, en geen speciale speelkamer of speelhoek, dan is het slim opbergen van speelgoed helemaal belangrijk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om speelgoed slim op te bergen.

  1. Ga voor een koffietafel met opbergruimte eronder. En gebruik deze ruimte om al het speelgoed van je kind(eren) op te bergen.
  2. Schaf een kist of poef aan waar je alle speelgoed in op kan bergen. Multifunctioneel, want naast opbergruimte is het ook nog eens extra zitruimte voor als er mensen over de vloer komen.
  3. Opbergmanden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leuke rieten opbergmanden, of manden met een leuk patroontje.
  4. Gebruik de ruimte onder de bank als opbergruimte. Dit valt natuurlijk tegen als je bank erg laag bij de grond staat. Maar heb je wat meer ruimte onder de bank, dan kun je deze perfect gebruiken als opbergruimte. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is enkele lage bakken aanschaffen die precies onder de bank passen (eventueel met wieltjes).
     

Alles op een rijtje over speelgoed voor baby's en peuters

Je hebt op deze pagina ontzettend veel informatie gelezen over speelgoed voor baby’s en peuters. Hopelijk helpt deze informatie jouw bij het maken van de juiste keuze voor hét perfecte speelgoed. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op de pagina nog één keer voor je samen:

  • Speelgoed stimuleert de ontwikkeling van je kind.
  • Veilig speelgoed is geschikt voor de leeftijd van je kind en voldoet aan veiligheidseisen.
  • Voor elke leeftijdsfase is ander speelgoed leuk/interessant.
  • Voor kinderen met speciale behoeften is er aangepast speelgoed. Denk hierbij aan een toevoeging van braille of klittenband om speelgoed goed vast te kunnen pakken.
  • Maak speelgoed regelmatig goed schoon.
  • En lees onze handige tips over hoe je speelgoed kunt opbergen hierboven nog eens door.
     

Heb je toch nog vragen of wil je advies over bepaald speelgoed? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Heb je een voorkeur voor speciaal speelgoed, bijvoorbeeld knuffels of poppen? Lees dan gerust ons artikel over knuffels of de adviespagina over poppen eens door. 
 

Bekijk al ons speelgoed voor baby's en peuters

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.722 sec.