Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Waterspeelgoed kopen: waar let je op? Banner
Geschreven door Yvonne

Waterspeelgoed kopen: waar let je op?

Heb jij een zwembad in de tuin of ben je gewoon op zoek naar perfect speelgoed voor warme zomerse dagen? Dan is waterspeelgoed precies wat je zoekt! Met water spelen wordt stukken leuker met het juiste speelgoed. Weet je nog niet zo goed wat nou echt leuk is om aan te schaffen, waar je allemaal op moet letten als je waterspeelgoed aan wilt schaffen, of ben je op zoek naar speeltips? Lees dan snel verder!
 

Waterspeelgoed: wat en waarom?

Met waterspeelgoed wordt spelen in of met water stukken leuker. En waterspeelgoed is er in ontzettend veel soorten en maten. Er is waterspeelgoed speciaal voor het zwembad of de zee, de achtertuin of voor gewoon in bad. In dit artikel behandelen we alleen speelgoed voor het zwembad, de zee en de achtertuin. Het waterspeelgoed voor in bad, zoals badeendjes en badboekjes, nemen we niet mee.

Let wel op: opblaasspeelgoed of ander waterspeelgoed is niet ontworpen om kinderen veilig te laten zwemmen. Hiervoor schaf je zwemhulpmiddelen, zoals zwembandjes of zwemvesten aan. 

Zorg er daarnaast in ieder geval voor dat je altijd toezicht houdt als je kinderen in of bij water spelen. Natuurlijk kun je de kans op ongelukken aanzienlijk verkleinen als je je kinderen leert zwemmen, maar toch is toezicht houden ook bij wat oudere kinderen die al wel kunnen zwemmen ontzettend aan te raden.

Opblaasbare eenhoorn in de zee
Opblaasspeelgoed verhoogt het speelplezier tijdens het zwemmen. Let op: het is niet bedoelt als zwemhulpmiddel.
 

Waar op letten bij het kopen van waterspeelgoed?

Er zijn enkele punten waar je op kunt letten voordat je waterspeelgoed aan gaat schaffen. Let vooral op voor welke leeftijd het speelgoed geschikt is én waar en waarvoor je het speelgoed gebruikt.

Waar gebruik je het?

Waterspeelgoed is er in vele soorten en maten. Zo is er zwembad speelgoed, waterspeelgoed speciaal gemaakt voor in het zwembad of de zee. Daarnaast is er ook speelgoed dat er juist voor is gemaakt om in je achtertuin of het park te gebruiken:

  • Zwembad/zee: hier gaat het vooral om opblaasbaar speelgoed, zoals een opblaaskrokodil of zwemband of bijvoorbeeld een bodyboard of snorkelset.
  • Achtertuin: voor de achtertuin kun je denken aan een opblaasbadje, maar ook bijvoorbeeld een waterpistool, watertafel of waterballonnen.
     

Natuurlijk kun je elk soort waterspeelgoed aanschaffen, ongeacht waar je het gebruikt. Heb je namelijk een zwembad in je achtertuin? Dan is opblaasbaar speelgoed altijd een aanwinst. Bovenstaand onderscheid is eigenlijk meer: spelen in het water (zwembad/zee) of spelen met water (achtertuin).

Kwaliteit en veiligheid

Kinderen spelen niet altijd super voorzichtig. Zorg er dus voor dat het speelgoed wat je uitzoekt van een stevig materiaal gemaakt is, denk bijvoorbeeld aan waterpistolen van hard plastic. Hard plastic kan redelijk goed tegen een stootje, en tegen andere invloeden van buitenaf zoals zand, water en de zon. En bedenk je: goedkoop is vaak duurkoop. Schaf je wat goedkoop opblaasbaar speelgoed aan speciaal voor een stranddag, dan is het niet zo’n groot probleem als het aan het einde van de dag kapot is. Maar ben je op zoek naar speelgoed om langere tijd, misschien zelfs jaren, te gebruiken? Overweeg dan om voor wat duurdere opties te gaan. Deze zijn vaak gemaakt van betere materialen en nauwkeuriger afwerkt, waardoor ze een langere levensduur hebben. Natuurlijk kun je ook geluk hebben en jaren doen met het goedkoopste speelgoed, duurder is echt niet altijd beter. 

Zorg ervoor dat je speelgoed koopt waar een CE-markering op staat. Dit geeft aan dat het product voldoet aan geldende Europese regels.

Kapot?

Is je plastic waterspeelgoed kapot en wil je het weggooien? Gooi het dan bij het restafval en niet bij pmd. Bij pmd horen alleen verpakkingsmaterialen, geen gebruiksvoorwerpen zoals opblaasbaden, waterpistolen en zwembandjes.  

Leeftijd

Bij (bijna) al het waterspeelgoed dat je aanschaft staan minimum leeftijden vermeld. Vaak heeft dit te maken met losse onderdelen of de moeilijkheidsgraat van een speelgoed. Controleer de leeftijdsclassificatie altijd en kies artikelen die bij de leeftijd van je kindje passen.

  • Speelgoed dat geschikt is voor gebruik in een pierenbadje kan totaal ongeschikt zijn voor het strand of een zwemplek bij de rivier.
  • Speelgoed dat geschikt is voor een kind van 10 jaar kan onveilig zijn voor een kind van 4 jaar. Het is daarom belangrijk na te denken over wanneer en waar je het speelgoed gebruikt en wie het gebruikt.
     

We geven je ook nog even kort wat speelgoed-tips per leeftijd:

Leeftijd Speelgoed
Baby’s / dreumesen Zwemzitje en strandbal.
Peuters: Klein waterpistool, watersproeier, watertafel en luchtbedje.
Kleuters / kinderen: Super soaker, duikspeelgoed, een splash frisbee, waterballonnen en opblaasbaar speelgoed.

Groep kinderen springt in zwembad met allerlei opblaasbaar speelgoed
Voor verschillende leeftijden is verschillend speelgoed leuk. Voor kinderen die kunnen zwemmen is dit o.a. opblaasbaar speelgoed. 

Maat

Deze ‘tip’ geldt vooral voor luchtbedden of opblaasbanden: zorg ervoor dat je de juiste maat aanschaft. Vaak kun je op een foto niet goed zien hoe groot opblaasbaar speelgoed nu echt is. Lees dus wat de maat is, voordat je per ongeluk een bekerhouder aanschaft terwijl je eigenlijk dacht dat het een grote zwemband was. Dit is ook bij het kopen van een waterpistool wel handig, zodat het pistool dat je thuis ontvangt niet veel groter of juist stukken kleiner is dan je verwacht had.

Hoe schoon te maken

Bekijk ook van tevoren hoe je het speelgoed dat je aanschaft schoon kunt maken. Hard plastic is eenvoudig schoon te maken met een sopje en water. Je kunt het ook even een nachtje in een sopje laten weken, zo krijg je wat hardnekkiger vuil er vaak ook af. Vlekken op opblaasbaar speelgoed kun je er meestal ook eenvoudig afpoetsen. De meeste vlekken op opblaasbaar speelgoed zijn echter kalkvlekken, die ontstaan als waterdruppels op het speelgoed verdampen. Maak aan het einde van de dag al het waterspeelgoed goed droog om kalkvorming zoveel mogelijk te voorkomen.

Als je het speelgoed na de zomer opbergt, zorg er dan voor dat het goed droog is en dat er geen water meer in zit (om schimmel- en kalkvorming te voorkomen).


Wat is het leukste waterspeelgoed?

Welk speelgoed mag nou echt niet in jouw collectie ontbreken? Hieronder geven wij je een lijstje van het leukste waterspeelgoed. Natuurlijk kun je nog veel meer soorten waterspeelgoed kopen, dat hangt helemaal af van wat je wensen zijn én of je bijvoorbeeld vooral speelgoed zoekt voor op het strand of voor in je achtertuin. Onze 9 soorten ‘onmisbaar’ speelgoed:

1. Duikspeelgoed

Leer duiken met leuk duikspeelgoed. Duikspeelgoed is er in verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan duikstaven, duikringen of bijvoorbeeld duikhaaien. Ze hebben meestal erg felle kleuren, waardoor je ze op de bodem van een zwembad goed ziet liggen. Gooi het speelgoed in het water, laat het naar de bodem zakken en duik het weer op!

2. Opblaasdieren

Net als duikspeelgoed zijn opblaasdieren er in allerlei soorten. Van luchtbedden en zwembanden tot dieren waar je op kunt gaan zitten en drankhouders. En opblaasdieren zijn er natuurlijk ook in ontzettend veel diersoorten. Kies jouw favoriete dier uit, blaas hem op en dobber zo lang als je wilt op het water! Of ga voor een leuk diertje om jouw drankje in het water te laten drijven.

Let op: opblaasdieren zijn geen producten om aan te schaffen voor zwemveiligheid. Ga bij kinderen die nog niet (goed) kunnen zwemmen altijd voor zwemvleugeltjes of een zwemvest.

3. Snorkelset

Een snorkelset is ideaal voor waterratten die geen genoeg kunnen krijgen van de onderwaterwereld! Een snorkelset bestaat in ieder geval uit een duikbril, om onder water te kijken, en snorkel, om onder water te ademen. Soms zitten er ook zwemvliezen (of flippers) bij de zet. Is dat niet het geval? Overweeg dan om zelf een losse set flippers aan te schaffen. Belangrijk bij een snorkelset is dat de duikbril een goede pasvorm heeft. Kinderen gaan dan ook voor speciale kinder-snorkelsets. Hiervan heeft de duikbril een kleinere, smalle pasvorm. Let dus bij het aanschaffen van een snorkelset altijd op de leeftijdsaanduiding, om in te schatten of de set een goede pasvorm zal hebben.

4. Zwemnoodle

Zwemnoodles zijn niet alleen leuk om mee te spelen, ze bieden ook wat ondersteuning tijdens het zwemmen. Zit je kindje al op zwemles? Dan is een zwemnoodle een handig hulpmiddeltje om arm- en beenslagen te oefenen. Let op: het is geen zwemveiligheid-product. Als je de noodle gebruikt om het zwemmen te oefenen, zorg er dan voor dat er altijd een volwassene is die toezicht houdt.

Naast dat het kan helpen bij het leren zwemmen, is een zwemnoodle ook gewoon ontzettend leuk om mee te spelen. Het ultraflexibele schuim buig je eenvoudig alle richtingen op en zorgt voor super veel zwemplezier!

5. Splashbal

Met een splashbal heb je gegarandeerd waterpret! Dompel de bal onder water en gooi hem vervolgens naar iemand toe. De bal zit dan vol met water en de persoon die de splashbal vangt wordt helemaal nat. Natuurlijk kun je ook met een gewone bal overgooien, maar de splashbal voegt net even wat extra’s toe.

6. Strandbal

Met strandballen kun je heerlijk overgooien of spellen spelen in het water. Ze zijn te koop in talloze maten, kleuren en designs. Zo vind je er altijd wel eentje die helemaal aan je wensen voldoet, of zelfs overtreft. Want wat dacht je bijvoorbeeld van een strandbal met een 3D figuur of glitterconfetti binnenin? Daarnaast neem je een opblaasbare strandbal eenvoudig met je mee naar het strand of zwembad, hij neemt namelijk vrijwel geen plek in beslag.

7. Waterballonnen

Waterballonnen kopen en thuis neerleggen voor als het mooi weer wordt is onmisbaar. Een waterballonnengevecht is namelijk leuk voor jong en oud! Daarnaast berg je ze gemakkelijk ergens op, een zakje waterballonnen neemt namelijk niet veel plek in beslag. Naast reguliere waterballonnen zijn vooral de zelfsluitende super handig en echt ideaal. Zo ben je geen tijd meer kwijt met het dichtknopen van tientallen waterballonnen.

8. Waterpistool

Een watergevecht met waterballonnen is leuk, maar een ‘gevecht’ met waterpistolen is zeker net zo leuk. Het is echt een spannende en coole manier om op een warme zomerdag wat verkoeling te zoeken. Vul het reservoir van een waterpistool met water, zoek dekking en spuit je tegenstander nat als die even niet oplet. Waterpistolen lopen uiteen van hele kleine handpistooltjes tot enorme super soakers, waar ooit zelf meerder liters water in kunnen. Let wel op: hoe meer water er in kan hoe zwaarder het pistool wordt. Té groot is dus ook niet altijd leuk.

Kijk vooral ook naar hoe ver de straal van het waterpistool kan komen, hoe sterk de straal is en hoe lang je met een volle watertank kunt doen.

9. Watersproeier

Spring door de waterstralen van een sproeier! Niet alleen leuk voor kinderen, ook voor honden. Je kunt zelfs een speciale watersproeier voor honden aanschaffen. Met een sproeier heb je niet alleen oneindig veel waterpret, het zorgt ook voor de nodige verkoeling  tijdens een warme zomer. En nog een bijkomend voordeel: je sproeit er je gazon (wat) mee. Hierdoor droogt je gras niet zo snel uit.

Een watersproeier sluit je eigenlijk altijd aan op een tuinslang. Zorg er dus wel voor dat een tuinslang in huis hebt. Heb je nog geen tuinslang of ben je op zoek naar een nieuwe tuinslang? Lees dan onze koopgids voor tuinslangen eens door.


 

Speeltips

Hieronder geven we je vijf speeltips voor spelen met water. Het zijn allemaal spelletjes voor in de achtertuin, en vooral leuk voor als je geen zwembad in je tuin hebt en toch met water wilt kunnen spelen. Maar ook als je wel een zwembad hebt of vaak naar het strand/zwembad gaat kunnen de spellen super interessant zijn:  

  1. Waterballonnen darts. Teken met stoepkrijt cirkels op de grond, in elkaar. De buitenste cirkel is het grootst, en naar binnen toe worden de cirkels kleiner. Vervolgens ga je vanaf een afstand waterballonnen proberen in de cirkels te gooien. De buitenste cirkel is het minste aantal punten waard, de cirkel daarbinnen is iets meer punten waard, enzovoorts. Gooi om en om, en wie aan het einde de meeste punten heeft wint!
  2. Flessenvoetbal. Vul een plastic fles met water voor iedereen die meespeelt, en probeer elkaars fles om te laten vallen door er een bal tegenaan te trappen. Is je fles leeg? Dan heb je verloren.
  3. Maak je eigen waterglijbaan. Met een langwerpig stuk zeil maak je eenvoudig een waterglijbaan in je achtertuin om te kunnen buikschuiven. Leg het stuk zeil op een vlakke ondergrond en sproei hem nat. Om beter te glijden doe je er wat groene zeep of afwasmiddel bij. Nog leuker? Laat de baan van een klein heuveltje af gaan.
  4. Spons-volley. Vul een plastic bak of emmer met water en een heleboel sponzen. Maak twee groepen, hang een stuk plastic zeil net als een volleybalnet neer (je kunt hiervoor een touw spannen tussen twee bomen en het zeil over het touw hangen). De ene groep gaat aan de ene kant staan, andere groep aan de andere kant van het zeil. Vervolgens ga je sponzen over het zeil gooien. Komt een spons op de grond van de tegenstander? Dan scoor je een punt.
  5. Strandbal schieten. Iedereen heeft een waterpistool nodig. Maak twee lijnen op een grasveld of stoep. Een team of persoon gaat aan de ene kant staan, een ander team of persoon aan de andere kant. Leg een strandbal precies in het midden tussen de lijnen in. Vervolgens ga je proberen de strandbal over de lijn van de tegenstander te schieten met je waterpistool.
     

Watersproeier in de vorm van verschillende gekleurde bloemen.Sluit de watersproeier aan op de tuinslang, draai de kraan open en het plezier kan beginnen!

Meer buitenspeel-tips lees je in ons artikel ‘Buitenspelen in je achtertuin’. Ga je naar het strand dan wil je wellicht ook wel zandspeelgoed aanschaffen. Meer over dit soort speelgoed lees je op onze pagina ‘Zandspeelgoed kopen: waar let je op?’. Daarnaast vind je in dit artikel tips om een zandkasteel te bouwen.
 

Samengevat

Met water spelen wordt nog leuker met het juiste waterspeelgoed. Je hebt hierboven gelezen waar je allemaal op kunt letten bij het kopen van waterspeelgoed en wat voor speelgoed je allemaal aan kunt schaffen. Daarnaast hebben we je nog enkele speeltips gegeven waarmee je ontzettend veel water-speelplezier creëert. En bedenk ook: waterspeelgoed is niet alleen leuk voor kinderen, ook volwassenen creëren er ontzettend veel waterpret mee!

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk ons waterspeelgoed

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.918 sec.